Terug naar het overzicht

Bronzen erepenning voor Ronald Punselie

De heer Punselie ontvangt van wethouder Van Vugt de bronzen erepenning.

Op woensdagochtend 10 augustus, tijdens een verrassingsbijeenkomst in Relais & Châteaux Weeshuis Gouda, ontving de heer R. (Ronald) Punselie uit handen van wethouder cultuur Thierry van Vugt de bronzen erepenning van de stad Gouda. Hij kreeg de gemeentelijke erepenning als teken van grote waardering voor zijn jarenlange inzet voor het Goudse ‘Punselie stroopkoekje’. En voor zijn unieke bijdrage voor het op de kaart zetten van de stad Gouda. “Het werd tijd dat de heer Punselie een erepenning ontving voor zijn grote inzet voor de stad. De familie Punselie heeft niet alleen veel betekend voor de economie en internationale aandacht voor Gouda, maar het bedrijf kent ook een rijke culturele historie waar we met z´n allen trots op mogen zijn”, aldus wethouder Van Vugt.

De komst van het Punselie stroopkoekje

Punselie is de achternaam van de bakkersfamilie die rond 1643 van Zwitserland naar Nederland verhuisde. In 1872 begon de familie Punselie een bakkerij in Gouda. Het gebouw van het bedrijf doet aan vroeger denken alsof je in een museum bent, met het wafeltje als pronkstuk. Punselie voldoet volledig aan de eisen van deze tijd. Bekende grote bedrijven verkopen de stroopkoekjes, zoals Albert Heijn en Jumbo. Het unieke koekje wordt bij veel Goudse horecabedrijven gegeven bij de koffie.

Gouda op de kaart

De Punselie koekjes zijn over de hele wereld een begrip en hebben Gouda zelfs internationale aandacht gegeven, omdat de koekjes werden uitgedeeld op vluchten van de KLM. Na het overlijden van zijn broer heeft de heer Punselie het familiebedrijf in zijn eentje overeind gehouden. Door zijn koekje te verbinden aan Gouda, kreeg de stad prachtige, aanvullende aandacht. Naast themaverpakkingen voor onder andere Gouda bij Kaarslicht en Gouda750 staat het Goudse stadhuis altijd op de verpakkingen van Punselie’s stroopkoekjes.

Het stroopkoekje inspireerde de banketbakkers van Relais & Châteaux Weeshuis Gouda voor het maken van een nieuw typisch Gouds gebakje: het Punselientje. Samen met de heer Punselie is het gebakje tot stand gekomen.

Erepenning

De erepenning in brons wordt toegekend als teken van grote waardering voor grote aansprekende inzet op allerlei gebied die een bijdrage leveren aan de Goudse gemeenschap en/of voor het ontplooien van initiatieven die van grote en langdurige of blijvende betekenis zijn voor de Goudse samenleving. De bronzen erepenning kan worden toegekend aan personen én aan organisaties.

Foto: Astrid den Haan