Terug naar het overzicht

De volgende stap naar passende zorg? Neem contact op met uw gemeente of het Kennisloket Thuis in Blijvende Zorg

Handen van een ouder persoon op een knie met een hand van een jonger persoon liefdevol er bovenop.

5 gemeenten in Midden-Holland en Coöperatie VGZ zijn een samenwerking gestart om ouderen beter te adviseren en begeleiden in hun zoektocht naar passende, blijvende zorg. Het gaat om de gemeenten Gouda, Waddinxveen, Zuidplas, Bodegraven-Reeuwijk en Krimpenerwaard.

Ouderen wonen steeds vaker langer thuis. Zodra het nodig is krijgen zij zorg en ondersteuning vanuit de gemeente via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), vanuit de zorgverzekering via de Zorgverzekeringswet (Zvw) of vanuit het zorgkantoor via de Wet langdurige zorg (Wlz). Als ouderen uiteindelijk meer zorg en ondersteuning nodig hebben, moeten zij zelf verder zoeken naar andere mogelijkheden. De gemeenten willen ouderen nu beter begeleiden in die volgende stap naar passende zorg.

Kennisloket Thuis in Blijvende Zorg

Voor een zorgaanvraag via de Wmo kan een bewoner contact opnemen met de gemeente. Voor inwoners die meer zorg en ondersteuning nodig hebben dan Wmo biedt, heeft Coöperatie VGZ het Kennisloket Thuis in Blijvende Zorg opgericht. Speciaal voor ouderen, hun verzorgers en mantelzorgers. Dit Kennisloket adviseert over de verschillende opties; thuis of in een zorginstelling, de keuzes die bewoners hebben en hoe de zorg te regelen is. De medewerkers van het Kennisloket hebben goed contact, zodat de inwoner makkelijker zijn weg naar passende, blijvende zorg kan vinden.

Van kortdurende tot langdurige zorg

De 5 gemeenten in Midden-Holland en het Kennisloket werken samen, zodat inwoners snel en makkelijk een advies krijgen voor de best passende zorg. Corine Dijkstra, wethouder gemeente Gouda: “We krijgen vaak zorg- en ondersteuningsvragen van burgers die intensiever en complexer zijn dan de ondersteuning die we als gemeente bieden. Door de samenwerking met het Kennisloket kunnen we als gemeenten deze inwoners toch verder helpen en creëren we korte lijnen. We denken met elkaar mee om zo snel mogelijk een passende zorgoplossing te vinden. Door bijvoorbeeld vooraf de vorm van zorgbehoefte van een burger af te stemmen met het Kennisloket, voorkomen we een koude doorverwijzing naar een ander loket, waar een oudere/mantelzorger het hele verhaal opnieuw moet doen.”

Gratis en voor ouderen

Het Kennisloket Thuis in Blijvende Zorg is een gratis service voor alle ouderen die in Midden-Holland wonen. Ook voor mensen die niet bij VGZ verzekerd zijn. Ouderen of hun naasten kunnen bellen voor advies. Maar ook zorgaanbieders, medewerkers van de gemeente, casemanagers of cliëntondersteuners kunnen bellen. Marieke Braks, directeur langdurige zorg bij het VGZ Zorgkantoor: “Zo kunnen we inwoners echt ontzorgen. We helpen in de zoektocht naar de best passende zorg in een periode waarin mensen vaak kwetsbaar zijn. We geven snel duidelijkheid in de mogelijkheden en de stappen daar naartoe. Daarnaast zorgen we voor geruststelling voor de toekomst. We nemen de ouderen mee in wat zij kunnen verwachten en wat de zorgmogelijkheden zijn. Zo houden zij de regie in eigen handen en zijn ze goed voorbereid op wat er komen gaat.”

Bel uw gemeente of het Kennisloket Thuis in Blijvende Zorg

Heeft u hulp nodig vanuit de gemeente (Wmo)? Bijvoorbeeld bij hulp in het huishouden of persoonlijke begeleiding? Neem dan contact met ons op.

Weet u niet waar u moet zijn voor zorg, heeft u meer zorg nodig dan vanuit de Wmo mogelijk is of bent u benieuwd naar zorgmogelijkheden in de toekomst? Bel het Kennisloket Thuis in Blijvende Zorg via telefoonnummer (088) 131 1657 of kijk op de website van VGZ Zorgkantoren.