Terug naar het overzicht

Gedupeerden toeslagenaffaire kunnen vanaf 5 januari schulden doorgeven

Moeder en kind zitten aan een bureau en krijgen uitleg van een mevrouw.

Gedupeerde ouders en toeslagpartners van de kinderopvangtoeslagaffaire kunnen vanaf 5 januari 2022 hun openstaande private schulden en achterstallige betalingen doorgeven bij het online loket private schulden van Sociale Banken Nederland (SBN). Het gaat hierbij om gedupeerde ouders/toeslagpartners waarvan de pauzeknop (moratorium) op 12 februari 2022 eindigt. Zij hebben op 16 december 2021 een brief van de Belastingdienst hierover ontvangen.

Openstaande private schulden en achterstallige betalingen zijn bedragen die u nog moet betalen aan organisaties die niet bij de overheid horen. Bijvoorbeeld schulden die u bij een online winkel als Bol.com heeft of een niet betaalde tandartsrekening, maar ook schulden bij een verhuurder omdat u de huur al een paar maanden niet heeft betaald.

Waar kunt u private schulden indienen?

U kunt vanaf 5 januari 2022 op de website van SBN uw private schulden online doorgeven. Vindt u het lastig om uw private schulden online in te vullen? Dan kunt u vanaf 5 januari 2022 ook het private schuldenlijstformulier downloaden via de website van SBN, zodat u de schuldenlijst per post kunt opsturen.

Het is erg belangrijk dat wanneer uw moratorium op 12 februari 2022 eindigt u dan uw private schulden vóór die datum doorgeeft aan SBN. Als u uw private schulden namelijk niet op tijd doorgeeft, dan kan het gebeuren dat schuldeisers (opnieuw) vragen om uw openstaande schulden terug te betalen.

Wat kunt u als gedupeerde ouder doen?

U kunt alvast alle documenten van uw openstaande private schulden en achterstallige betalingen verzamelen. Op deze manier kunt u vanaf 5 januari 2022 uw private schuldenlijst zo snel mogelijk doorgeven. Documenten die u bijvoorbeeld alvast kunt verzamelen zijn facturen of factuurnummers, bonnetjes of aanmaningen.

Hulp nodig of meer weten?

U kunt hulp krijgen bij:

  • het verzamelen van uw private schulden;
  • het invullen van een private schuldenlijstformulier;
  • het doorgeven van uw private schulden bij het online loket private schulden.

U kunt voor hulp bellen met het serviceteam van SBN op telefoonnummer 0800-235 83 58 of de gemeente op telefoonnummer 14 0182. 

Ten slotte zijn er veel gestelde vragen en antwoorden over de private schuldenaanpak. U kunt deze lezen op de website van de Belastingdienst.