Terug naar het overzicht

Gouda lost schulden gedupeerde ouders toeslagenaffaire af

Op de foto ziet u een berg met euromunten

Gouda start vanaf 1 juli met het aflossen van de publieke schulden van ‘toeslagenouders’. De Rijksoverheid is bezig met het invoeren van een wet die de schulden van de gedupeerden kwijtscheld. Dat duurt volgens de gemeente Gouda veel te lang voor alle inwoners die onterecht in een schuldentraject zijn beland. Daarom volgt Gouda het landelijk advies om vooruitlopend op de wetgeving de schulden alvast kwijt te schelden.

De gemeente in actie

Tot 14 juni zijn er in Gouda 139 gedupeerde Gouwenaars gemeld via de Belastingdienst. Daarmee zijn nog niet alle gedupeerden in beeld. Wethouder armoedebeleid en schuldhulpverlening Rogier Tetteroo: “Het is belangrijk dat we deze mensen zo snel mogelijk helpen. Het is al erg genoeg dat zij onterecht in deze situatie zijn beland, laat staan dat er volgend jaar pas iets aan gedaan kan worden. Er wordt bij de Rijksoverheid hard gewerkt door betrokken ministeries en organisaties, maar een nieuwe wet gaat niet over 1 nacht ijs. Daarom komen we als gemeente eerder in actie.”

De beoogde ingangsdatum van het intreden van de nieuwe wet is 1 januari 2022. Hier gaat Gouda dus niet op wachten en lost de schulden alvast af. Volgende week worden de gegevens van de gedupeerden door de Belastingdienst gedeeld met de gemeente. Vanaf dan kan gemeente Gouda een inschatting maken welke impact het kwijtschelden van de vorderingen heeft op de organisatie. De gemeente neemt telefonisch of schriftelijk contact op met de gedupeerden.

Foto: Knut Niehus