Terug naar het overzicht

Overgang naar een duurzame, energiezuinige en aardgasvrije stad

Gasfornuis

Op 8 december nam de gemeenteraad een besluit over de Transitievisie Warmte en over de daarbij behorende participatiestrategie. Het afgelopen jaar is onderzoek gedaan naar de warmtevraag in de stad en is onderzocht welke mogelijke alternatieve vormen van warmte kunnen worden toegepast in de stad, op welke plekken en in welke volgorde. In de Transitievisie Warmte wordt per wijk/buurt aangegeven in welke tijdsfase de wijk/buurt aardgasvrij zou kunnen worden. Ook beschrijft de Transitievisie Warmte de uitvoeringsstrategie voor de 1e jaren.

Voordat een woning of gebouw over kan schakelen naar een andere techniek om te verwarmen (en waar nodig te verkoelen), is het nodig dat het gasverbruik omlaag gaat. Dit betekent: besparen op het verbruik en isoleren waar dat kan. Iedereen die eigenaar of bewoner is, kan hieraan meewerken. Zeker nu bekend is dat de energieprijzen blijven stijgen, kan dit elke maand veel kosten schelen.

Verkenningsblokken: warmtenet of individueel aan de slag?

De komende tijd gaat de gemeente in 2 verkenningsblokken aan de slag: in de buurt Plaswijck-kern gaan we de mogelijkheden onderzoeken om een warmtenet aan te leggen. In Middenwillens-West gaan we met de buurt samen een aanpak ontwikkelen om elke woning individueel of in kleine blokjes samen elektrisch te verwarmen. In de hele stad gaan we woningeigenaren die sowieso niet in aanmerking komen voor een warmtenet, aansporen om alvast maatregelen te nemen. Wij adviseren eigenaren om isolatiemaatregelen slim te combineren met onderhoud van de woning en vervanging van bijvoorbeeld de verwarmingsketel.

Gouds isolatieprogramma

In het verlengde van het Nationaal Isolatieprogramma wordt een plan van aanpak ontwikkeld voor een ´Gouds isolatieprogramma´ 2022-2030. Houd hiervoor de media in de gaten, óf schrijf u in voor de nieuwsbrief als u die nog niet krijgt via gemeente@gouda.nl.

Meteen aan de slag?

Kunt u niet wachten en wilt u meteen aan de slag? Kijk dan of een advies van een energiecoach of een maatwerkadvies voor uw woning iets voor u is. Meer informatie vindt u op de pagina Gratis energieadvies.