Terug naar het overzicht

Raadsleden Koninklijk onderscheiden

Ed de Lange, Astrid van Eersel, Huibert van Rossum en Mohammed Mohandis in de raadzaal.

Afgelopen maandag bij het afscheid van de gemeenteraad zijn de heren Ed de Lange, Mohammed Mohandis en Huibert van Rossum benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De Koninklijke onderscheiding kregen zij voor hun langdurige inzet als volksvertegenwoordiger. Burgemeester Pieter Verhoeve reikte de versierselen aan hen uit.

Afgelopen maandag namen 14 raadsleden afscheid van de gemeenteraad. Burgemeester Verhoeve bedankte ieder voor hun intensieve inzet als volksvertegenwoordiger. De raadsleden die 3 raadsperiodes of langer volksvertegenwoordiger zijn geweest, kregen uit handen van burgemeester Verhoeve een koninklijke onderscheiding.

Ed de Lange is bijna 20 jaar raadslid geweest namens Gouda’s 50+ partij. Deze lokale partij richtte hij in 1997 op. In mei 2002 kwam hij in de gemeenteraad en werd hij ook fractievoorzitter.

Op 16 maart 2006 werd Mohammed Mohandis voor het eerst beëdigd als raadslid. Mohandis is in totaal 10,5 jaar raadslid geweest in Gouda voor de Partij van de Arbeid. Van 20 september 2012 tot 23 maart 2017 is Mohandis lid geweest van de Tweede Kamer der Staten-Generaal namens de PvdA, waarna hij in 2018 opnieuw verkozen werd als raadslid voor de PvdA in Gouda.

Huibert van Rossum is 12 jaar raadslid geweest namens het CDA, ook was hij fractievoorzitter. De expertise die hij binnenbracht vanuit zijn werk bij het Rotterdamse Havenbedrijf zette van Rossum in de gemeenteraad in op dossiers als energietransitie, veiligheid, milieu en duurzaamheid.

Er namen meer raadsleden afscheid van de gemeenteraad. Ook Astrid van Eersel was meer dan 3 raadsperiodes volksvertegenwoordiger in Gouda. Omdat zij in 2007 al een Koninklijke onderscheiding had ontvangen voor haar maatschappelijke inzet, ontving zij uit handen van burgemeester Verhoeve een zilveren stadhuisspeld. Van maart 1998 tot 2006 was zij 2 raadsperiodes lid namens de VVD. In 2010 werd zij beëdigd als raadslid voor Gouda’s 50+partij, waarvan zij van 2018 tot de zomer van 2021 ook fractievoorzitter was. Sinds afgelopen zomer was zij fractievoorzitter van Onafhankelijk Gouda (afsplitsing).

Vervolgens werd er ook afscheid genomen van Petra Hamm (CU), Marc de Groot (VVD), Marja van Dijk (Gouda Vitaal), Niels Honkoop (CDA), Annemieke Mul (GroenLinks), Eppy Boschma (CDA), Wout Schonewille (CU), Christiaan Quik (CU), Lenny Roelofs (SP), Jacques Rozendaal (SGP).

Foto: Astrid den Haan