Terug naar het overzicht

Registratieplicht voor verhuur woning aan toeristen

Op de foto ziet u een laptop op een houten tafel met daarnaast een notitieblok met pen een een glas water.

Vanaf 1 januari 2022 heeft u in Gouda een registratienummer nodig om (een deel) van uw woning te kunnen verhuren aan toeristen. U vraagt dit registratienummer aan en vermeldt het bij uw advertenties. Met het registratienummer kan de gemeente zien welke woningen voor toeristische verhuur worden aangeboden. U kunt het registratienummer nu al aanvragen.

U hebt het registratienummer nodig voor alle particuliere vakantieverhuur, inclusief bed & breakfast. Het is verplicht om het registratienummer te vermelden in elke publicatie of advertentie waarmee u een woning aanbiedt voor toeristisch verblijf. Websites zoals Airbnb, Booking.com en Expedia/Vrbo hebben een speciaal veld waar u het nummer kunt invullen.

Eenmalig aanvragen

U kunt het registratienummer online aanvragen via de website van het landelijke registratiesysteem toeristische verhuur. U hoeft dat maar 1 keer te doen en de aanvraag is gratis. Het nummer krijgt u meteen per mail toegestuurd.

Wie kan het registratienummer aanvragen?

U kunt het registratienummer aanvragen voor uw eigen woning, of voor de woning van bijvoorbeeld een familielid. Als een bedrijf voor u de verhuur of administratie regelt, kan dit bedrijf het nummer namens u aanvragen. Iemand anders kan alleen voor u een registratienummer aanvragen als u hiervoor schriftelijk toestemming heeft gegeven. Als een ander namens u een registratienummer aanvraagt, gebruikt diegene zijn eigen DigiD en vermeldt ook uw gegevens in de aanvraag. Als u zelf een aanvraag indient, kan een ander dat niet meer namens u doen.

Wat zijn de verdere voorwaarden?

Als u (een deel van) uw woning aan toeristen of mensen die niet zijn ingeschreven in de gemeente verhuurt, moet u toeristenbelasting betalen. U ontvangt hiervoor een aanslag van de BSGR.

Bekijk voor meer informatie ook de productpagina Verhuur woning aan toeristen.