Terug naar het overzicht

Thierry van Vugt reikt eerste erkende diploma's speciaal voortgezet praktijkonderwijs uit

Foto in de raadzaal van leerlingen van De Startbaan met hun diploma en wethouder Thierry van Vugt

10 leerlingen van De Startbaan kregen 9 juni in de raadzaal een officieel erkend diploma voor het speciaal voortgezet praktijkonderwijs uit handen van wethouder Thierry van Vugt (Onderwijs). Van Vugt: “Wat een geweldige mijlpaal voor Gouda en daarbuiten. Leerlingen in het voortgezet speciaal onderwijs verdienen net als andere leerlingen een diploma. Als teken van het erkennen van hun ervaring en ontwikkeling. Ik ben trots op de initiatiefnemers, die hun nek hiervoor hebben uitgestoken. En dankbaar voor de steun vanuit het ministerie om deze betekenisvolle stap voor gelijke kansen voor kinderen te kunnen zetten!” 

Het is voor het eerst dat leerlingen die voortgezet praktijkonderwijs volgen een erkend diploma ontvangen. Tot 2022 was dit nog niet mogelijk. Hiermee komt er een einde aan de ongelijkheid voor leerlingen in het voortgezet speciaal onderwijs.

Gelijke kansen

Dankzij steun van de gemeente Gouda en de Gelijke Kansen Alliantie van het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW) kon De Startbaan in 2018 het proces starten om het diploma voor het praktijkonderwijs wettelijk te erkennen.

De Startbaan en 7 andere scholen voor het voortgezet speciaal onderwijs werkten samen om de onderwijssector en de politiek te overtuigen. In januari 2021 ging de Eerste Kamer akkoord met het voorstel om het diploma voor voortgezet speciaal onderwijs in de wet op te nemen.

Reactie van directeur Maurice Peeters namens de Startbaan: “Wij zijn enorm trots dat wij, samen met de 8 andere scholen, ervoor hebben gezorgd dat alle leerlingen in het voortgezet speciaal onderwijs vanaf nu met een diploma van school kunnen. Zo krijgen ze eindelijk de erkenning net als alle andere leerlingen in het voortgezet onderwijs.” 

Foto: Astrid den Haan