Terug naar het overzicht

Welke buurt organiseert de volgende regentonactie?

Dit nieuwsbericht is verlopen.
De foto is gemaakt tijdens een regentonochtend of een regentonmiddag in Gouda. Op een grasveld staan een aantal stands en verschillende regentonnen staan naast elkaar opgesteld. Bewoners bekijken met elkaar de verschillende soorten regentonnen.

Het klimaat verandert. Soms zijn er bijvoorbeeld enorme regenbuien en moet er veel water worden afgevoerd. In Gouda is de onafhankelijke ´Regentongroep Water- en Grassenbuurt Gouda´ opgericht. De gemeente is op zoek naar inwoners die het ook leuk vinden om een regentonochtend of –middag voor hun buurt te organiseren.

Tijdens een regentonochtend of –middag krijgen inwoners bijvoorbeeld informatie over de verschillende soorten regentonnen die er bestaan. De onafhankelijke ´Regentongroep Water- en Grassenbuurt Gouda´ is opgericht door de Goudse inwoners Niek van den Akker en Ellen Hagen. De groep heeft eerst ervaring opgedaan bij een bewonersgroep in Leiden. Daarna is er onderzoek gedaan naar de soorten regentonnen en de kosten daarvan. Ook sprak de groep met de gemeente en met verschillende leveranciers van regentonnen. Dit heeft de volgende resultaten opgeleverd:

  • 10 tot 20% korting bij leveranciers van regentonnen (verschilt per leverancier).
  • Bekendheid met de subsidieregeling, waarbij € 30,- per ton wordt vergoed (maximaal 2 tonnen). Meer informatie over deze subsidie vindt u op de pagina Vergoeding regenton.
  • De bewonersvereniging ‘Watergras’ deed ook actief mee.
  • De groep kreeg extra informatie van IVN Natuureducatie en de tuinambassadeurs over groene en klimaatbestendige tuinen. Een voorbeeld van het gekregen advies is het afkoppelen van de regenpijp, zodat regenwater niet in het riool verdwijnt maar in de grond zakt.

Wilt u ook een regentonochtend of –middag organiseren?

De gemeente Gouda hoopt dat andere buurten ook mee gaan doen. Tijdens een regentonochtend of –middag brengt de gemeente de regentonnen bij u thuis en haalt deze na afloop weer op. Wilt u ook een regentonochtend of -middag organiseren voor uw buurt? Stuur dan een e-mail naar gemeente@gouda.nl.