Melding vermoeden ondermijnende criminaliteit

Criminele activiteiten vinden stiekem plaats. Het duurt soms lang, voordat deze door de politie of gemeente worden ontdekt. Daarom is uw hulp heel hard nodig. Heeft u het vermoeden dat een crimineel zaken met u wilt doen? Of ziet u een verdachte situatie, waarvan u het gevoel heeft dat er iets niet klopt?

Meld dat dan bij de politie via telefoonnummer (0900) 88 44, bij spoed met 112. 

Wilt u liever niet met de politie bellen maar zonder naam uw tip doorgeven? Neem dan contact op met Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer (0800) 70 00.

Ondermijnende criminaliteit is een vorm van georganiseerde misdaad. Criminelen gebruiken mensen of bedrijven om hun misdaden uit te voeren. Zij verdienen veel geld op een oneerlijke, en soms ook gewelddadige, manier. Ook u kunt daar (zonder dat u het weet) mee te maken krijgen.

Voorbeelden van ondermijnende criminaliteit zijn het kweken van wietplanten (hennepteelt), geld witwassen, dealen in drugs, mensenhandel en criminele motorbendes. Of het dumpen van giftig drugsafval in de natuur.

U kunt hier ook echt last van hebben. Criminele bedrijven verkopen hun producten voor veel minder geld dan waar u uw producten voor kan verkopen. Of u wordt op straat bedreigd, zodat u geen aangifte meer durft te doen. Dit noemen we ondermijning of ondermijnende criminaliteit.

Een paar voorbeelden hoe u ondermijnende criminaliteit kan herkennen:

  • De kapper waar je nooit terecht kunt voor een afspraak.
  • Die winkel om de hoek waar nooit klanten komen.
  • De huurder die grote bedragen alleen contant wil betalen.
  • De buurman die altijd afgeplakte ramen heeft.
  • Een kennis met een veel te dure auto en een kleine portemonnee.

Wilt u meer weten over de gevolgen van deze vorm van criminaliteit? Download dan de app ondermijning.