Grijs-wordt-groen-idee

Wilt u meer groen en minder grijs in uw wijk? Kijkt u liever uit op groen dan op steen? Dien uw idee voor het groener maken van uw buurt makkelijk en snel bij de gemeente in.

Ga verder zonder in te loggen en vul uw gegevens in.

Idee indienen

Groen helpt tegen wateroverlast omdat het water makkelijker de grond in zakt bij stevige buien. Ook vinden veel mensen een groene straat gezelliger. Stenen nemen snel en veel warmte op, en groen verkoelt juist. Groen is ook goed voor dieren zoals bijen, vlinders en vogels. De gemeente vindt het belangrijk dat bewoners zelf met ideeën komen om een straat groener te maken. U kent uw buurt namelijk het best. Weet u een plek in uw straat waar tegels eruit kunnen en groene beplanting of boompjes erin? Bijvoorbeeld door het smaller maken van een brede stoep of op een plein? Wees creatief en verras ons met uw grijs-wordt-groen-idee!

U kunt op allerlei manieren uw buurt groener maken. Denk bijvoorbeeld aan: 

  • Op een plein bestrating weghalen en een plantsoen aanleggen.
  • In uw straat stenen weghalen en een bloemenperk of kruidentuin maken.
  • Bomen of heesters en struiken aanplanten door een brede stoep iets smaller te maken zodat er meer ruimte is voor groen.

Kijk voor meer voorbeelden op de website Maak Gouda Duurzaam.

Grijs-wordt-groen wordt betaald vanuit het Groenfonds. Dit fonds is bedoeld om delen van de stad groener te maken.

  • Het idee is voor uw eigen buurt.
  • Praat eerst met de bewoners in uw straat of buurt en bespreek uw idee. Het is belangrijk dat uw buurtgenoten ook enthousiast zijn over uw idee.
  • Uw idee zorgt voor nieuw openbaar groen en minder stenen en bestrating. Het gaat dus niet over uw tuin. Voor advies over uw tuin kunt u contact opnemen met de Tuinambassadeurs.
  • Op de plek waar uw idee over gaat, worden nu of binnenkort géén werkzaamheden door de gemeente gedaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het ophogen van uw straat of het vervangen van de riolering. 
  • We gaan alleen aan de slag op plekken waar dat redelijk makkelijk kan. We kunnen het idee niet uitvoeren als er gasleidingen, speeltoestellen of andere functies moeten worden verplaatst.
  • Er moet minimaal 10 m2 aan nieuw groen worden aangelegd.
  • De gemeente geeft maximaal € 550,- per m2 uit voor de aanleg.

Ideeën voor plekken die snel last hebben van hittestress of wateroverlast krijgen voorrang.

.Deze afbeelding toont de plattegrond van Gouda. Hierop staat welke gebieden in Gouda snel last hebben van hittestress of wateroverlast. Gebieden die snel last hebben van hittestress zijn onder andere de binnenstad, Kromme Gouwe, bij de Kanaaldijk, Goudse Poort, Stolwijkersluis en het gebied rond het Groene Hart Ziekenhuis. Gebieden die snel wateroverlast hebben zijn onder andere Korte Akkeren, rond de Ronsseweg, Kadenbuurt, Winkelcentrum Goverwelle en rond het Sint Josefpaviljoen.

De gele en geel gestreepte gebieden hebben snel last van hittestress. De blauwe gebieden hebben snel last van wateroverlast.

De gemeente beoordeelt of uw idee om de buurt of straat groener te maken haalbaar is. Een medewerker neemt daarna contact met u op. Als de gemeente akkoord gaat met uw voorstel, dan zorgt zij voor de aanleg van het nieuwe groen. Het is ook mogelijk om zelf de planten uit te zoeken. Onze aannemer kan deze planten leveren. Of u koopt de planten zelf en wij vergoeden de kosten (€ 25,- per m2). Als u andere planten kiest dan standaard gemeentegroen, spreken we af dat u met de buurt het onderhoud doet. Hiervoor sluiten we een groen-moet-je-doen-overeenkomst af. Zie ook de pagina Groen moet je doen.

Na aanleg krijgen de nieuwe groenvakken het grijs-wordt-groen-logo. Het logo wordt met spuitkrijt aangebracht. Daarna is het logo een paar weken zichtbaar. Hoe lang het logo precies te zien is, hangt af van het weer.

Heeft u vragen of opmerkingen over grijs-wordt-groen? Stuur een e-mail naar gemeente@gouda.nl of bel de gemeente op telefoonnummer 14 0182.