Hans vertelt met trots over zijn werk bij gemeente Gouda. Ook al neemt hij het woord ‘trots’ niet snel in de mond. “Door de circa 25 jaar dat ik bij gemeente Gouda werk, ken ik de stad als mijn broekzak. En ben ik er erg aan gehecht geraakt. Ik help mensen graag verder op weg en dat kan vanuit mijn werk bij de lokale overheid. Het is een heel bewuste keuze. Als je iedere dag hetzelfde wil doen, kan je beter in een koekjesfabriek werken. Als je veel geld wil verdienen, kan je het ook beter elders zoeken. Iedere dag bij de gemeente is anders en dat trekt me ook.”

“Ik word er heel blij van als ik inwoners en organisaties kan helpen”

Vraagbaak van de gemeente

Hans begon bij de gemeente bij  de stadsreiniging. “Ik was druk met het scheiden van bijvoorbeeld papier, gft en  glas. Later werkte ik bij wijkbeheer en vervolgens als accountmanager voor het bedrijf dat  voor ons  de openbare ruimte onderhield en zorgde voor een schone stad. Een heel pakket. Dat is tegenwoordig teruggebracht tot enkel afvalinzameling, straatreiniging en gladheidsbestrijding en daar ben ik nu druk mee in de weer. Een eervolle taak, waarbij ik mijn kennis van al die jaren goed kan gebruiken. Waar wonen welke mensen, wat zijn hun vragen, wat zijn specifieke elementen in een wijk waar we rekening mee moeten houden?” Vragen die Hans zo weet te beantwoorden en anderen in het ‘Huis van de Stad’ weten hem ook goed te vinden als vraagbaak.

Basis van vertrouwen en vrijheid

De cultuur van gemeente Gouda noemt Hans open. “Net als het nieuwe gebouw waar we nu werken, is de samenwerking heel transparant. Het is maar een gebouw, een paar stenen, toch heel sprekend voor hoe je hier komt te werken. Eerst werkten we op vijf verschillende locaties en sinds 2012 in dit moderne Huis van de Stad. Iedereen was daar heel blij mee. De lijnen zijn nu ook fysiek kort, ook richting het bestuur. Daarbij werken we op basis van vertrouwen en vrijheid. Je neemt hier je verantwoordelijkheid en als er iets is, dan kan je aankloppen.” Op een raampje uiteraard, want het is een geweldig licht pand.

Andere smaakmakers

Bekijk de interviews

Lees de interviews