Terug naar het overzicht

Verlenging subsidie groen dak

Een dak dat groen is gemaakt door er planten op te plaatsen.

De komende jaren blijft het voor inwoners en ondernemers mogelijk om subsidie aan te vragen voor de aanleg van een groen dak. De vorige regeling was geldig tot en met 2023 en blijkt een succes. Groene (begroeide) daken verminderen de negatieve gevolgen van klimaatverandering, zoals hitte en wateroverlast. Ook geven ze een plek aan dieren zoals vogels, vlinders en bijen. Daarom is de subsidie verlengd tot en met 2028.

De afgelopen 3 jaar is er goed gebruikgemaakt van de subsidie. In totaal zijn er op 352 adressen groene daken aangelegd. Daarmee is 6.964 m2 dak vergroend in Gouda. 1 op de 10 aanvragen was een gezamenlijke aanvraag van buren: van enkele tot 27 adressen in 1 keer. Op die manier zijn er al mooie buurtacties geweest in onder andere de Krugerlaan, Texellaan en Gaardenbuurt. In sommige buurten hebben inwoners elkaar geholpen om de groene daken zelf aan te leggen. Met de nieuwe subsidieregeling hoopt de gemeente dat er nog veel meer groene daken komen in de stad.

Veel voordelen

Het meest voorkomende groene dak is een dak met een laag vetplanten erop (sedumdak). Daarnaast zijn er ook groene daken met wat grotere platen of blauwe daken met waterkratten. Alle groene en blauwe daken vangen regenwater op tijdens zware buien. Op die manier ontlasten ze het riool en verminderen de kans op wateroverlast. Daarnaast werken groene daken verkoelend tijdens warme zomerdagen, gaat het dak eronder langer mee en zijn ze vaak mooi om te zien. Als er ook zonnepanelen op een groen dak liggen, dan werken deze door de extra verkoeling van planten 8% beter. Kijk voor meer informatie en het aanvragen van de subsidie op de pagina Subsidie groene daken.