Rijbewijs omwisselen

Heeft u een buitenlands rijbewijs omdat u bijvoorbeeld een tijd in het buitenland heeft gewoond? Komt u weer in Nederland wonen? Dan kunt u uw buitenlands rijbewijs bij de gemeente omwisselen naar een Nederlands rijbewijs.

Vanwege de coronamaatregelen is het maken van een afspraak verplicht.

Normaal gesproken mag er met een buitenlands rijbewijs slechts 185 dagen gereden worden in Nederland voordat het omgewisseld moet worden. Door de coronamaatregelen is deze omwisseling niet altijd mogelijk. De termijn hiervoor is in sommige gevallen verlengd tot 1 oktober 2021. Bekijk voor alle informatie over deze verlenging het artikel ‘Langer rijden met rijbewijs van buiten de EU‘.

Maak hiervoor een afspraak in het Huis van de Stad. Tijdens de afspraak helpen we u verder. U moet een paar documenten meenemen. Hieronder staat aangegeven welke documenten dat zijn.

  • Een kleurenpasfoto die niet langer dan 6 maanden geleden is gemaakt. Deze foto moet aan een aantal eisen voldoen. Een fotograaf weet welke eisen dit zijn.
  • Het buitenlands rijbewijs.
  • Een vertaling van het buitenlands rijbewijs, als u deze heeft.
  • Het vorige Nederlandse rijbewijs, als u deze nog heeft.
  • Een verklaring van geschiktheid. Om deze te krijgen moet u een gezondheidsverklaring invullen. Kijk voor meer informatie op de website van de RDW.

U betaalt hiervoor € 41,60.

Er gelden verschillende voorwaarden. Zo moet het buitenlands rijbewijs bijvoorbeeld nog geldig zijn. Welke voorwaarden voor u precies gelden, hangt af van uw situatie. Op de website van de RDW vindt u meer informatie

De Brexit is ingegaan op 31 januari 2020. Tot eind 2020 bestaat er een overgangsperiode. Op de website van de RDW vindt u meer informatie over de Brexit en het omwisselen van uw rijbewijs.

Dit is niet mogelijk. U moet altijd uw rijbewijs kunnen laten zien als u de openbare weg gebruikt.

Dit is mogelijk maar gaat niet via de gemeente. Kijk voor meer informatie op de website van het CBR.