Gouda herdenkt

Ook in Gouda herdenken we op 4 mei onze oorlogsslachtoffers en vieren we op 5 mei de vrijheid.

Op 4 mei herdenken we de Nederlandse slachtoffers die zijn omgekomen of vermoord sinds het begin van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.

In Gouda vinden ook dit jaar weer diverse bijeenkomsten plaats die in het teken staan van dodenherdenking.

  1. Een herdenkingsbijeenkomst in de Sint-Janskerk tussen 19.00 – 19.35 uur.
  2. Stille Tocht vanaf de Chocoladefabriek, deze start om 19.00 uur.
  3. De jaarlijkse herdenkingsplechtigheid op de Markt vanaf 19.45 uur. 

De herdenkingsbijeenkomst vindt plaats in de Sint-Janskerk.

  • 18.45 – 19.00 uur
    Inloop, De Pionier speelt verschillende muziekstukken
  • 19.00 – 19.35 uur
    Herdenkingsbijeenkomst met medewerking van Mirjam Bikker (toespraak); Mirjam van Esschoten (presentatie); Henk Korvinus (voorzitter bestuur comité 4 en 5 mei Gouda); Jeffrey van Geenen (Stadsdichter); Gouda’s Liedertafel; De Pionier; Gerben Budding en Nanette Mans
  • 19.35 – 19.40 uur
    Vertrek naar de Markt onder begeleiding van scouts (Die Kantanky’s)

De jaarlijkse dodenherdenking is op de Markt bij het monument Joris en de Draak. Dat is aan de zuidzijde van het Stadhuis. 

  • 18.00 uur
    Vlag halfstok
  • 19.30 uur
    Muziek van het PICOQ ensemble
  • 19.45 uur
    Start herdenkingsceremonie
  • 20.00 uur
    2 minuten stilte, gevolgd door: het Wilhelmus (1e en 6e couplet)
    Gedicht door junior stadsdichter Brecht Boekraad
    Korte toespraak over de betekenis van het herdenken van slachtoffers door burgemeester Pieter Verhoeve
    Ter nagedachtenis aan alle Gouwenaars omgekomen in de Tweede Wereldoorlog wordt een selectie van namen van Goudse slachtoffers voorgelezen door leden van het Kindercollege
    Kranslegging
    Defilé

De stille tocht start bij het beeld van Leo Vroman op Klein Amerika. 

  • 19.00 uur
    Verzamelen bij Leo Vroman beeld, Chocoladefabriek, Klein Amerika
  • 19.05 uur
    Voorlezen strofe uit “Vrede” Leo Vroman, vertrek Stille Tocht
  • 19.40 uur
    Aankomst op de Markt bij monument

De route is als volgt: vanaf Klein Amerika richting Tiendewegbrug, via Houtmansplantsoen, Veteranenperk, Spieringstraat, Lange Noodgodsstraat, Oosthaven, Metaheerhuis, Molenwerf, Jeruzalemstraat, Joods Poortje, Lange- en Korte Tiendeweg naar de Markt. 

Het bestuur van stichting 4 en 5 mei Gouda nodigt alle inwoners van Gouda uit, jong en oud, om mee te lopen in de Stille Tocht.

Traditiegetrouw organiseert Stichting Gouds Metaheerhuis in de vooravond van de 4 mei herdenking op de Markt een bijeenkomst ter nagedachtenis aan de 390 vermoorde joodse inwoners. Wegens de verbouwing van het complex aan de Oosthaven zal deze korte bijeenkomst dit keer georganiseerd worden bij het Joodse Poortje aan het Raoul Wallenbergplantsoen. Deze bijeenkomst begint om 19.15 uur.

Na een kort welkom zullen 2 schoolkinderen de namen van 2 keer 12 slachtoffers noemen. Dan zal voor hen en alle andere slachtoffers kaddisj gezegd worden, het traditioneel joodse gebed voor mensen die rouwen.

De burgemeester en het bestuur van het 4 en 5 mei comité nodigen alle veteranen uit om op 4 mei mee te lopen in de Stille Tocht voorafgaand aan de dodenherdenking op de Markt. De tocht start om 19.00 uur en de route loopt van de Chocoladefabriek langs enkele aansprekende plekken waaronder het Witte Anjerperk naar de Markt. Als u mee wilt lopen, wordt het dragen van het militair uniform (DT) of het veteranenuniform op prijs gesteld.

21.00 uur: Theater na de Dam, Geschiedenis komt tot leven

In kleine zaal van de Goudse Schouwburg. 

21.00 uur: Concert in de Sint-Janskerk

Het Requiem van Fauré door Collegium Sint-Jan onder leiding van stadsorganist Gerben Budding. 

Op 5 mei is het Bevrijdingsdag en vieren we onze vrijheid. 

Zondag 5 mei viert Gouda haar vrijheid. En wel op de Goudse manier: samen. Wandel mee voor vrijheid en vrede, bezoek de expositie ‘Wat betekenen mensenrechten voor jóu?’ en ga kijken en luisteren bij Goudse organisaties die zich inzetten voor vrijheid, vrede en gastvrijheid. Iedereen is welkom en alle activiteiten zijn gratis.

Expositie ‘Wat betekenen mensenrechten voor jóu?’

Wat betekenen mensenrechten voor jóu? Dat was de vraag van Amnesty International aan Gouda. De kunstwedstrijd leverde ontroerende werken op in diverse vormen, die in het Nelson Mandela Centrum worden geëxposeerd. De expositie wordt op Bevrijdingsdag om 14.00 uur geopend door Tweede Kamer-lid Mohammed Mohandis. Daarna wordt onthuld wie de wedstrijd won.

Minimarkt met hulporganisaties en serious game

Om 14.30 uur start, ook in het Nelson Mandela Centrum, een minimarkt van organisaties die zich met hulp van vele vrijwilligers inzetten voor een inclusief en gastvrij Gouda, met gelijke kansen voor iedereen. U kunt er kennismaken met de lokale afdelingen van Amnesty International, Humanitas, Taalhuis en Vluchtelingenwerk. Ook krijgt u informatie over de wijk en over de opvang van Oekraïners in Gouda. Ook kunt u SPELTALENT van VRSPACE ontdekken: een serious game waarmee nieuwkomers spelenderwijs de Nederlandse taal leren op grote, interactieve beeldschermzuilen. 

Wandel mee voor vrijheid en vrede

Vanaf 15.00 uur lopen Gouwenaars samen op: geboren Gouwenaars en nieuwkomers, zwart en wit, jong en oud. De wandeling voert van de Tweede Wereldoorlog naar de realiteit van vandaag de dag. Om te eindigen in een hoopvolle toekomst. Want samen maak je het verschil. U wandelt met een gids, in kleine groepjes die om het kwartier vertrekken. Onderweg staat u stil op bijzondere plekken; voor een verhaal, een gedicht, een voordracht of muziek. De wandeling wordt afgesloten met een gezamenlijke maaltijd: Vrijheidssoep met brood.

U kunt zich voor de wandeling aanmelden op de website van Stichting 21 maart

Diverse activiteiten worden, in samenspraak met de gemeente, georganiseerd door stichting 4 en 5 mei Gouda.
De stichting is te bereiken via info@4en5meigouda.nl en via hun website.